luni, 10 mai 2010

Parabola semanatorului (cele patru soluri), Matei 13.3-9, 18-23

Cand Isus a predicat Evanghelia imparatiei cerurilor (Mt. 4.17, 23), nu a gasit mereu o audienta receptiva. Chiar unde a facut minuni, unii nu s-au pocait (Mt. 11.20-24). Cativa oameni au incercat sa-L prinda in diferite curse ca sa poata sa-L invinuiasca (Mt. 12.9-14). De aceea Isus a inceput sa predice in public in parabole (Mt. 13.10-13). Problema pe care Isus a trebuit s-o infrunte a fost ca multi oameni, desi aveau urechi sa auda, ei au devenit tari de auzit (Mt. 13.14-15). Ca sa ilustreze aceasta problema, Isus a rostit o parabola care a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de "Parabola semanatorului". Mai poate fi numita la fel de bine "Parabola celor patru soluri", sau "Parabola samantei". A fost rostita de Isus pentru a ilustra reactia diferita a oamenilor la mesajul Evangheliei. Parabola insasi este consemnata in Mt. 13.3-9 (si in Mc. 4.3-9; Lc. 8.4-8). Va rog sa o cititi. Este una dintre putinele parabole in care avem intr-adevar propriile intrepretari ale lui Isus pe marginea parabolei.

Semnificatia acestei parabole este accentuata de cuvintele lui Isus consemnate in Mc. 4.13: "Nu intelegeti parabola aceasta" Cum veti intelege atunci toate celelalte parabole"?.
Valoarea acestei parabola devine clara in lumina explicatiilor lui Isus, caci prin ea putem sa ne vedem pe noi insine cum suntem intr-adevar cu privire la primirea Cuvantului in vietiile noastre.

Explicarea parabolei. "Semanatorul". Nu este mentionat pe nume, dar comparati cu Mt. 13.37. Aceasta explica "Parabola neghinei" in care Isus spune "Cel care seamnana samanta buna este Fiul omului". Deci este foarte probabil ca "semanatorul" din aceasta parabola sa fie o trimitere la Isus. Dar poate fi folosita si astazi in mod corect cu referire la oricine predica cu credinta mesajul Fiului omului. Samanta. Samanta este "Cuvantul imparatiei" (Mt. 13.19a). Adica, a Evangheliei imparatiei care era subiectul predicii lui Isus (Mt. 4.23). De asemenea, a fost foarte importanta in predicile apostolilor (F. A. 8.12; 28.30-31).

"Marginea drumului" (primul sol). Acest sol il simbolizeaza pe el ce "aude...dar nu intelege" (Mt. 13.19a). Cel mai probabil, acestia sunt cei care si-au intarit inimile inainte de a auzi Cuvantul (cf. Mt. 13.15). "Pasarile" il simbolizeaza pe "cel rau" (numit "diavol" in Lc. 8.12), care le smulge cuvantul celor a caror inima s-a intarit. Starea in care se afla, prin urmare, este aceea de a fi "orbiti" de Satana fata de Evanghelie (cf. 2 Cor. 4.3-4). Desi Satana contribuie la orbirea lor, aceasta este marita de propria lor inima intarita!

"Locurile stancoase" (cel de-al doilea sol). Acest sol il reprezinta pe cel care "aude Cuvantul, si-l primeste indata cu bucurie (Mt. 13.20), dar n-are radacina in el, ci indura numai pana la o vreme" (Mt. 13.21a); "cand vine un necaz sau o prigonire din pricina Cuvantului, se leapada indata de el" (Mt. 13.21b). Unii aud Cuvantul si-l accepta indata cu mare bucurie, dar neavand radacini, ei nu sunt ancorati in Cuvant, asa ca atunci cand apar necazuri, nu rezista ci se poticnesc. De aici aflam ca receptarea pe plan emotional fara o baza puternica sprijinita pe Cuvant nu poate face pe nimeni sa reziste in fata necazurilor si persecutiilor.

"Intre spini" (cel de-al treilea sol). Acest sol il reprezinta pe cel care "aude Cuvantul" (Mt. 13.22a), dar a carui abilitate de a aduce rod in el este sufocata de: "grijile lumesti" - Mt. 13.22b; "inselaciunea bogatiilor" - Mt. 13.22c; "placerile vietii" (adaugat in Lc. 8.14). Modalitatea in care acesti trei "spini" ne pot face sa fim neroditori este explicata in alte parti ale Cuvantului lui Dumnezeu.

"Igrijorarile veacului acestuia" ne pot face sa fim nepregatiti (cf. Lc. 21.34-36). Partea proasta in ce priveste grijile si nelinistile este ca ne abat mintea de la ceea ce e cu adevatat important (cf. Luca 12.29-32). "Inselaciunea bogatiilor". Acest pericol este descris in 1 Tim. 6.9-10. Iarasi, raul adus de bogatii este ca ne indeparteaza mintea de la Dumnezeu, si ca ne fac sa ne simtim multumiti de noi insine si auto-suficienti (1 Tim. 6.17). "Placerile vietii", mai ales acelea care includ carnea, distrag mintea de la ceea ce tine de Duh (cf. Gal. 5.17). Semanand in ceea ce tine de carne face imposibila secerarea din Duh! (Gal. 6.7-9).

"Pamantul bun" (cel de-al patrulea sol) il reprezinta pe cel care "aude Cuvantul si-l intelege" (Mt. 13.23a); "el aduce roada" (Mt. 13.23b). Luca adauga ca acesta aude cuvantul cu o "inima buna si curata", iar apoi "face roada in rabdare" (Lc. 8.15). Prin urmare, aceia care au o inima "buna si curata", sunt cei care inţeleg Cuvantul, care il vor pastra si vor produce rod in rabdare in vietile lor! Ei vor fi asemeni celor de Berea, care au fost laudati pentru ca erau "cinstiti", lucru pe care l-au dovedit prin felul in care "au primit Cuvantul cu toata ravna si cercetau Scripturile in fiecare zi ca sa vada daca ce li se spunea, este asa" (F. A. 17.11).
Observati importanta "intelegerii" in relatie cu putinta de a aduce rod". Isus a aratat asta in aceasta parabola (Mt. 13.23). Pavel a facut legatura intre cele doua cand a scris ca Evanghelia a facut rod in cazul colosenilor "inca din ziua in care au auzit (adica "inteles" - in alta versiune) slava lui Dumnezeu in adevar" (Col. 1.5-6. Cand cineva "intelege", cel mai probabil va "aduce rod"; dar cheia catre intelegere este sa ai "o inima buna si curata", care este dornica sa asculte si sa invete!
Ce fel de "rod" poate aduce cineva? Exista mai multe feluri:

- Rodul castigarii de suflete pentru Cristos (Rom. 1.13)
- Rodul de a imparti cu ceilalti bunurile materiale proprii (Rom. 15.27)
- Rodul Duhului (adica, un caracter asemenea celui avut de Cristos - Gal. 5.22-23)
- Rodul lucrarilor bune (Col. 1.10)
- Rodul laudei si al recunostintei (Evr. 13.25)

O observatie importanta este ca nu toti o vor avea in aceeasi masura, ci unii "o suta, altul saizeci, altul treizeci". Dupa cum a fost aratat in "Parabola talantilor", unora poate le va fi dat mai mult, potrivit cu abilitatea de a folosi ceea ce le-a da Domnul (Mt. 25.14-15). Indiferent de abilitatile noastre, trebuie sa le folosim in masura si in "proportia" in care le avem (cf. 1 Pt. 4.10-11).

Beneficiind explicatia data de Insusi Isus, ar trebui sa ne fie usor sa intelegem "Parabola semanatorului" si invataturile sprituale predicate de Isus. Totusi, una e sa intelegi, si alta e sa pui in aplicare acele invataturi. Incercand punerea in aplicare intr-un mod stimulativ a celor invatate, da-mi voie sa te intreb "ce fel de sol esti"?

O apiclatie a acestei parabole. Esti ca "marginea drumului"? Daca ai auzit Evanghelia lui Cristos si a imparatiei Lui, dar nu ai devenit crestin inca, e posibil ca inima ta sa se intareasca tot mai mult pe masura ce astepti! S-ar putea sa fii inselat de Satana intr-un fel sau altul, care sa te orbeasca si sa nu dea voie Cuvantului lui Dumnezeu sa produca efectul dorit!

Esti ca "locurile stancoase"? Daca ai raspuns Evangheliei o data, dar nu esti inradacinat in credinta, te vei indeparta cand vei fi supus persecutiilor si tentatiilor!

Esti ca solul "dintre spini"? Daca ai raspuns Evangheliei o data, dar esti prea prins in griji, prea preocupat de bogatii si interesat de placerile acestei lumi, nu vei aduce prea mult rod! Si adu-ti aminte ce a spus Isus despre crengile care nu fac fructe (Ioan 15.1-6)!

Esti ca "pamantul bun"? Daca ai raspuns Evangheliei si ai adus rod, atunci ai dat dovada de cateva lucruri foarte importante: ca ai o inima buna si curata, ca ai ajuns sa intelegi Cuvantul si ca ai facut rod in rabdare! Si, astfel, Cuvantul lui Dumnezeu a produs asupra ta efectul scontat! Atunci cand Isus a terminat de spus "Parabola semanatorului", a strigat: "Cine are urechi de auzit, sa auda?" (Mt. 13.9)!

Din explicatiile lui Isus Insusi reiese clar, si noi invatam ca nu toti cei care au urechi de auzit, aud cu adevarat! Este important sa ascultam cu atentie atunci cand Cuvantul lui Dumnezeu este vestit, deoarece asa se cladeste credinta (Rom. 10.17). Cand de bine ai ascultat tu aceasta parabola si explicatiile lui Isus pe marginea ei? Daca esti cumva altceva decat "pamantul cel bun", trebuie sa te pocaiesti, si asta chiar astazi! Deoarece in urmatorul nostru studiu, vom afla ce va face Isus cand va veni pentru a-si chema supusii in imparatia Sa (cf. Mt. 13.24-30, 36-43).

Dragi prieteni si frati, fie ca sa aveti cu adevarat inimi bune si curate...pentru a auzi, analiza, intelege si accepta Evanghelia lui Cristos si a imparatiei Lui!


Un comentariu:

Gya spunea...

Amin !!!

Fiti binecuvantata !! :)